30 Ocak 2011 Pazar

Kadınlar Neden Yazdıkları Her Mektubu Göndermezler?



Kadınların hep maruz kaldığı sorudur " ne istiyorsun" ya da erkeklerin en çok sorduğu soru " kadınlar ne ister" .Kadınlar "anlaşılmak " erkekler ise "anlamak" istediklerini söyler . Ama ya kadın anlaşılamaz ya da erkek anlamaz. Bu soru her daim böyle devam eder gider.

Ankara'da yaşadığım zamanlarda en sevdiğim şeylerden biri de "DOST" kitabevinin selüloz kokan raflarında saatlerce geçirmekti. Bir romanın arkasını okurken, bir diğerinin başlığının cazibesi, bir diğerinin yazarı, kapağı derken vaktin nasıl geçtiğini anlamazdım.

"Dost"'da ki kitapların dizilişine, çalan müziğine hatta müşterilerine bile o kadar alışmışım ki İstanbul'da en çok aradığım şeylerin başında oldu. Küçücük dükkânlarda, kendince düzenleri olduğuna savunan, kitapların insanın üstüne üstüne gelen dizilimiyle, sağa dönünce birine çarptığın, arka kapak okutmayan mekânlara girdikçe " Dost" düştü her seferinde aklıma. İstanbul gibiydi kitabevleri de...

Yine bir gün "Dost"'da kitaplar arasında kaybolurken, alt raflarda bir başlık ve incecik bir kitap bana göz kırptı.

Kadınlar Neden Yazdıkları Her Mektubu Göndermezler?

Arka kapağını okuduktan sonra kararı çoktan vermiştim. Aslında bu kadar karmakarışık bir soru 145 sayfaya sığar mıydı? Kitabı okumaya başlar başlamaz aslında kafamda tasvir ettiğim gibi bir anlatım olmadığını görünce hayal kırıklığı yaşadım. Darian Leader psikanalizcilerin, ünlü yazarların sözlerinden alıntı yaparak genelde bu soruya karşılık bulmaya çalışmış. Bazen o kadar ağdalı örnekler vermiş ki cümleyi anlamak için 3 , ne dediğini anlamak için 5 kere okumam gerekti. Ama kitabı bitirince aslında kendimi biraz daha tanımanın hazzını yaşıyordum. Erkekler ve kadınların duygusal mekanizmalarını gözler önüne sererken, en çok yaşanan ama kendimizce sorgulamadığımız örnekler vardı. Okurken bu benim diye parmak kaldırıp kendimi ifşa edesim bile oldu.

Mesela Erkek sevdiği kadından "seni seviyorum " sözünü duyduğunda cevabı kısadır "bende". Ama kadın cevap vermeden önce "neden" sevildiği duymak ister karşısından. "Neden Ben" sorusunun cevabı daha önemlidir. Nedeni ne kadar inandırıcı olursa sevdiğine de o kadar inanır kadın...

Kadınlar Neden Yazdıkları Her Mektubu Göndermezler? Sınavdaki "hepsi" ya da "hiçbiri" şıkları bu sorunun aslında cevabı gibi.

Kitabı okudum değiştim mi hayır maalesef kitaplar değil genler yön veriyor yine ....



2 yorum:

  1. Yine de merak ettim bak, şu elimdeki bitsin alınacaklar listesine ekledim direk (:

    YanıtlaSil
  2. Dediğim gibi biraz ağır bir anlatımı var hoşuna gitmezse mesuliyet kabul etmem:)

    YanıtlaSil