22 Ağustos 2010 Pazar

Kadın Futboldan Ne Anlar Ki....



Kadın ve Futbol...
Dünya üzerinde birbirine yakıştırılmayan en iyi ikililer anketi yapılsa baş sırada yer alır herhalde. 22 kişinin bir top peşinde koştuğu ,terlediği, kavgalar ettiği ,küfürler savurduğu, sadece amacının gol olduğu 90 dakikalık bir oyunda kadının ne ilgisini çekebilir ki? Forma renkleri yada çizgileri mi? Adele dolu vücudlar mı? Yakışıklı futbolcular mı? Belki evet belki hayır ama bilinen bir gerçek var ki kadınlar futboldan anlamaz anlayamaz.!!

Erkeklerin coğunukta olduğu bir ortamda sohbet dönüp dolaşıp meşin yuvarlakta buluşur. Hararetli atışmaların tartışmaların arasında buluverirsiniz kendinizi ve o an birşeyler çıkar ağzınızdan futbolla ilgili ve tüm gözler bir anda size çevrilir.Kafalarda karşılarında oturan makyajlı bu hatunun sans eseri böyle birşeyi söylediği söz birliği yapılmışcasına kabul edilir.Ve bir anda dünyanın en zor sorusuyla karşılaşırsınız eğer ki bu soruyu cevaplarsanız gözlerden sonra kafalarda size doğru çevrilecektir.  Ve o soruyu sormak için canatan biri ellerini ovusturup gerinerek başlar " ofsayt nedir? " . Anlatmaya hatta daha da etkili olsun diye peçeteye pozisyonları sağlı sollu varyasyonlar yaparak çizmeye başlarsınız.Ağzınızdan yanlışlıkla birşey cıksa "tamam işte bilmiyorsun " sözü hali hazırda bekliyordur sizi. Soruyu cevaplamanın vermiş olduğu rahatlıkla geriye yaslanmak üzereyken sorular artık tübitak seviyesinde zorlaşarak size gelmeye başlar.Havada uçucan sorularla bir anda neye uğradınızı şaşırırsınız. O an anlarsınız ki mıntıkası başkalarına ait bölgeye girmişsiniz ve artık geri dönmek imkansızdır.Bundan böyle herşeye katlanmak zorundasınızdır.Masadakilerin guardı asla düşmek bilmek bilmez çünkü amac bir kadın futboldan anlamaz anlayamaz iddası .Bunu ispatlamak için o an İsviçreli bilimadamlarından bile yardım istenebilir. Genelleme kurbanı olmanın dayanılmaz hafifliğiyle anlatmaya devam edersiniz,edersiniz...
Futbolu yakısılıklı adamlar için izlemediğinizi ispat etmek için; deveyi hendek atlamanız gerekir.
Yıllar boyunca birçok kalelerini kadınlarla paylaşmaya yeni yeni alışmışken en son kaleyi de  paylaşacak mıyız sorusuyla ve sorunsalıyla karşı karşıyadır erkek . Halbuki onlar kadınların alanlarına girmiyorken neden onlar erkekler herşeyine burnunu sokuyorlar ki? Sonucta futbol bir erkek oyunuysa kadınların da ne işi var burda? Tamam bir tane kendini bilmez cıkmış ama ya coğalırlarsa ya zaptederlerse de bu son kaleyi sorularıyla başbaşadır artık erkek..
Halbuki erkek bir aşcılıyla karşılaşan kadınlar gurur yapmak yerine erkeğin kendinden daha güzel yemek yaptığını kabul edip tarifleri almaya başlamıştır bile.

Kadın ve Futbol her ne kadar uzak görünsede birbirinden kadın futbolu sevmeye görsün , doğasında olan bütün sahiplenme ve anaçlığıyla sarıverir bir anda,  işte o andan sonra hiçbir kuvvet onları birbirinden ayıramaz ...
Yeter ki sevmeye görsün,sevmeye...

3 yorum:

  1. Futbol maçlarında kameramanın zoom yatığı sarışın, esmer ablaları görünce maçtan uzaklaşıp "ooo ne güzelmiş ablaaa" diyen zihniyetin tabi ki o saçların altındaki aklın sadece futbolla oyunla ilgilendiğini düşünmesini beklemek braz zor. Ne yazık ki kadınların aklının karışık işlere daha çok erdiğini düşünemiyor erkekler ve futbol zeka gerektiren karışık bir spordur her ne kadar basit görünse de:) bu yüzden bir kadının futbol ile ilgilenmesi kadar doğal birşey olamak. Ayrıca ince hesaplar peşinde olan kadın tüm cingözlülüğü ile erkeğin göremediği "pozisyonları" "ince hesapları" algılayabilir tanrı vergisi zihni ile:)
    ve bütün bir futbol olgusunu ofsaytın ne olduğu ile sorgulamaya çalışan kişilere tek bir cevabı uygun görmek lazım: ofsayt insanın kendine yakışanı giymesidir :) çok sorgulamamak lazım :)

    YanıtlaSil
  2. Dediklerine katılıyorum, ancak illa futbolu çok anlama da gerekmiyor. Bizde gerizekalılığımızdan kaynaklanan bir kendimizi üstünzeka zannetme hatamız var. Hepimiz Jose Mourinho'yuz, bıraksalar sahada Lionel Messi oluruz, hiç birimiz de çıkıp "yahu ben bu işten anlamıyorum, seyr-i sefasına varım işin" diyemiyor. İlla kurtarıcaz takımı, kendi kıçımızı daha kurtaramadan hayattan.

    Sadece kadınlar değil, bence ülkemizdeki insanlar futboldan anlamıyor. Futbol bir şölen, havai fişek gösterisini izlerken duyduğun hislere sahip olmalısın.

    YanıtlaSil
  3. @Nerval

    PS cıktı merlik bozuldu hesabı:))

    Dediklerin cok doğru her konuda ahkam keseriz ister futbol olsun ister politika vs. Ama iş eli taşın altına sokma zamanı gelince ben mi yok canım izlemeyi seviyorum tribine gireriz.

    Düsünsene o kadar futboldan anlayan bir ülkeyiz(!!) ama bir teknik direktörümüz Milan'a bir oyuncumuzda Barcelona yedek kulubesine ulaştı.
    Ama herşeyin en iyisini biz biliriz:)

    YanıtlaSil